Köögi- ja puuviljad on fütotoitaineterikkad

Puu- ja köögiviljad sisaldavad vähivastaseid fütotoitaineid, mille koostises on karotenoidid, klorofüll, flavonoidid, samuti kiudained ja ensüümid. Fütotoitained toimivad aga koostöös taimedes leiduvate antioksüdantidega (C-vitamiin, E-vitamiin, A-vitamiin, Se, Zn jt) ja pakuvad tõhusat kaitset vähi vastu.

Lisaks toidu kogusele on väga tähtis ka toidu kvaliteet.

Tervislikum on mahetoit. Koguseliselt peame sööma kõige rohkem köögivilju ja puuvilju, mis sisaldavad ka vähki ärahoidvaid fütotoitaineid. Päevane soovituslik köögivilja kogus on 5-7 klaasitäit toorena või 3 klaasitäit keedetud köögivilja või 3 klaasi värsket või keedetud köögivilja mahla Parim on köögiviljade aurutamine, küpsetamine või kiirelt segades õlis kuumutamine. Vältima peab liigset küpsetamist või praadimist. Keetma peaks vaid supi jaoks, sest toitained eralduvad keetes. Kui värskeid köögivilju ei ole saadaval, tuleks konserveeritud viljadele eelistada külmutatuid. Erandiks on tomat. Konserveeritud tomat sisaldab paremini imenduvat lükopeeni (üks fütotoitainetest). Vältida tuleks konserveeritud tomateid plekkpurgis, sest tomatid on happelised ja võivad põhjustada korrosiooni.

Puuviljade soovituslik päevane kogus on 3-4 keskmist puuvilja või 2 klaasitäit tükeldatud puuvilja või 400g 100%-list mahla või 1 klaasitäis kuivatatud puuvilja.

Kirjuta meile...

*