Toida oma aju

Pole küll võimalik ennast targaks süüa, kuid läbi õige toitumise saab vaimset võimekust parandada.  Nii puudulik toitumine kui ka ebatervislik toitumine mõjutavad aju tegevust negatiivselt.

Ajule on  kasulik tasakaalustatud segatoit, kus igas päevas viis portsjonit puu- ja juurvilja, vähe loomseid rasvu  ning suur osa kiudainerikkaid toitaineid, täisteratooted ja kala. Gaasilisi ja rasvaseid toite peaks  vältima või tarbima harva.

Varustamine vitamiinidega on ajule tähtis. Vitamiinid E, C ja karotenoidid kaitsevad rakke vabade radikaalide eest. E-vitamiini perekonna liikmed on ainulaadsed ja hetkel tuntakse kaheksat looduslikku ainet, mis toimivad E-vitamiinina. Uurimused näitavad, et tokotrienoolid omavad tugevat kolesteroolitaset alandavat ja närve kaitsvat mõju, mida tokoferoolide puhul tihti ei mainita.

Me peaksime E-vitamiini saama just sellises koosluses nagu nad looduses esinevad. Toidulisandis peab olema looduslik d-alfatokoferool. Dl vorm on sünteetilne, mis isegi takistab looduliku d-vormi sisenemist rakku. Kõik kaheksa E-vitamiini vormi looduslikul kujul on esindatud toidulisandis Wheat Germ Oil Vitamin E. Looduses leiab E-vitamiini nisuiduõlis, polüküllastamata köögiviljaõlides, seemnetes ja pähklites. Head allikad on spargelkapsas, avokaado, tomat ja täisteravili, lõhe, või, päevalilleõli, maapähkliõli, porgandiõli ja porgand.

Kirjuta meile...

*