Toitumise töötuba noortele

Märjamaa Gümnaasium

Toitumine puudutab meid kõiki ja harjumused on need, mida peame muutma, kui räägime tervislikust toitumisest. Mida rohkem teadvustame toitumise mõju tervisele, seda paremaid valikuid hakkame tegema.  Tänan kõiki, kes andsid (ja kes veel soovivad anda) tagasisidet noorte toitumise kohta. Peatun siin mõnedel.

Hommikul on vähe aega söömiseks, ei ole isu.

Kui kõik on seotud meie harjumustega, siis muuda harjumusi. Kui oled kindel, et tervislikud valikud annavad sulle rohkem energiat, parandavad õppimisvõimet, sa näed parem välja, siis sul on valik tõusta veerand tundi varem, et süüa hommikusööki.

Kui sulle meeldib puder, siis on hea valida täisterahelbed. Võid segada endale müsli (täistera, puuviljadega) maitsestamata jogurtiga. Kui üldse isu ei ole, siis alusta pähklitest, seemnetest, lihtsast puuviljast.

Hommikut on hea alustada klaasi veega, kuhu võid lisada juurde ühe sidruniviilu. Kui sul on kodus nuimikser, siis võimalusel püreesta üks apelsin, banaan ja lisa klaas maitsestamata jogurtit ning soovi korral vett. Harjuta tegema lihtsaid valikuid ja sulle hakkab meeldima hommikune eine koos perega.  Siis ei ole raske tõusta veerand tundi varem, et nautida hommikusööki. Kui aga pereliikmetel ei ole harjumust kodus hommikul süüa, siis võid sina olla see, kes neile seda harjumust sammhaaval õpetab.

Millised võivad olla põhjused, et sa ei tunne end hästi, et sul on isutus või hoopis isu saiakeste või magusa järele?  

Kindlasti oled kuulnud toidu püramiidist ja soovituslikest toidugruppidest ja kogustest. Need on tõsiselt olulised soovitused. Eriti puudutab see puu- ja köögivilju. Alusta täna uute valikutega – võta puuvilju ooteks kaasa, tee smuutit, lisa müslile jne.

Väldi järgnevaid valikuid – margariin, coca, karastusjoogid, värvilised joogid, kartulikrõpsud, soolapulgad, friikartulid, sõõrikud, hamburger, hot-dog.

Söö võimalikult vähe – saiad, koogid, kommid, jäätis, magusad jogurtid, suitsuvorstid, keeduvortid, viinerid, sardellid. Kasuta võimalikult vähe soola ja suhkrut.

Joogiks kasuta puhast vett, taimeteed, leivale määri pigem võid, vahepalaks kasuta puuvilju, seemneid, pähkleid, täistera snäkke. Ära unusta kala, muna, päris liha, värskeid salateid jpm.

Märjamaal oli üllatavalt palju noori toitumise töötoas, mis näitab, et noored hoolivad tervisest.  Vestluses selgus, et tegelikult noored teavad, mida toitumises peaksime vältima ja mis on tervislik. Aga miks me ikka teeme valikuid, mida ei peaks tegema?  Need ongi harjumused, mida saame ainult ise muuta.

Noortele tahan öelda, et harjumused oleme kõik saanud meid ümbritsevatelt inimestelt, reklaam mõjutab meid väga palju jms. Nüüd on sinu valik, kas sa juhid ise oma valikuid, muudad harjumusi või teeb seda keegi teine sinu eest.

Usun, et selge on seegi, et tasu tervislike valikute tegemisel on piisavalt suur ja see peaks kõiki motiveerima.  Veel parem on teha muutusi koos kellegiga, et teineteist innnustada.

Kui sul on mõtteid, küsimusi, soovitusi, siis võid mulle julgesti kirjutada e-mailile  ene@toitumisnoustaja.com

Harjumuste muutmise kohta otsi infot mõttetreenerilt Helina Mägi.

Kirjuta meile...

*