Toitumine ja mõtlemine

Toitumisnõustaja loengOlen väga rõõmus, et Tallinna Vanalinna Päevade seminaril oli palju huvilisi.

Kui kell sai viis, siis olid korraga kohal osalejad ja fotograafid. Aga õige pea tegid fotograafid oma töö ära ja meil oli võimalus seminariga algust teha. Saime osalejatega tuttavaks jaselgusid põhjused, mida keegi oli kuulama tulnud.

Küsimusi ja teemasid oli päris palju. Olulisemaid teemasid oli “kuidas saada liikuma”, “kuidas muuta harjumusi”, “kuidas lihtsalt tervislikult toituda?

Juttu oli sellest, et vahel on aega mõelda, teha poes parimad valikud ja kodus tervislikum lõuna või õhtusöök. Aga siis ei jõua enam, kiire on ja toidukorvi liigub purgisupp :((

Kahju, väga kahju, aga ma saan aru, mis toimub. Harjumus tervislikult toituda ei ole veel nii tugev ja siis viib vana harjumus meid teelt kõrvale.  Sama teema on siis, kui ütleme, et tööpäeval ei ole aega süüa.

Küsimused sulle: Mis on sulle tähtis? Kas tervis? Kas tehtud töö tervise hinnaga? Kas on võimalik teha efektiivselt tööd, kui sa ei saa süüa, kui organismil ei ole millestki toota energiat? Ka see on harjumuslik mõtteviis.

Küsiti ka: Kuidas teha mehele selgeks, et suures koguses magusa söömine ei tee tervisele head?  Vastus: Ainult läbi küsimuste. Mees peab ise jõudma otsusele, mis on tema jaoks tähtis. Ei ole õige öelda, et ära söö, jääd haigeks. Meil peab olema asendus toiduainetele, mille söömist peaksime vähendama või hoopis ära jätma.

Millega asendada vanaema ülimaitsva maasikamoosi söömine iga päev? Raske küsimus? Kas peaks asendama? Kui tahad hoiduda rasvumisest, diabeedist jm probleemidest, siis pole teist valikut.

Kõige lihtsam viis muutusteks on toidupüramiidi järgimine. Aga maasikamoosi võiks asendada lihtsalt marjadega.

Pikalt rääkisime ka portsjonite arvestusest. Tasuta toitumisjuhised portsjonite arvestusega saad endale tellida ka siit kodulehelt. Kui sul on soov sellist seminari korraldada enda töökohas või lapse koolis/lasteaias, siis anna endast märku. Tulen võimalusel alati rääkima.

Tänan kõiki seminaril osalejaid ja loodan Teiega kohtuda juba järgmistel kordadel.

Oli tõeliselt tore päev.  Täname Kaisat ja Silvit igakülgse abi ja organiseerimise eest.

Mõned fotod seminarist Hopneri majas.

Foto: Ene Mägi

 

Foto: Ene Mägi

Kirjuta meile...

*